Arganolie tegen hart- en vaatziekten
Arganolie staat eeuwenlang bekend om de medicinale werking bij huidziekten, het staat ook wel bekend als “het Marokkaanse geheim voor schoonheid”. Naast cosmetisch gebruik, wordt arganolie ook geconsumeerd. Het was in de jaren 80 al bekend hart- en vaatziekten voorkomen konden worden door een gezond dieet aan te houden met gezonde vetten. Van olijfolie was toen al bekend dat het mogelijk gezond was door de onverzadigde vetten en door het tocoferol en de antioxidanten. In de jaren 90 werd bekend dat arganolie rijker was aan tocoferol en antioxidanten dan olijfolie. Dit was een aanleiding om arganolie wetenschappelijk te onderzoeken bij het invloed op hart- en vaatziekten.
Eerste wetenschappelijke aanwijzingen van het effect van arganolie op hart- en vaatziekten
De eerste onderzoeken van het effect van arganolie op hart- en vaatziekten was voor het eerst te vinden in 2000. In dat onderzoek werd gezien dat arganolie het bloeddruk van muizen reguleerde bij dagelijkse inname. Na een aantal onderzoeken in opvolgende jaren met consistent resultaat op muizen was er behoefte naar bewijs voor het effect in mensen.
Klinische onderzoeken naar het effect van arganolie
Het effect van arganolie op mensen is voor het eerst klinisch onderzocht in 2004. In dit onderzoek werden 74 mensen getest. De olie werkte vet-verlagend in het bloed op de proefpersonen die dagelijks arganolie innamen en had een antioxidatieve werking. Dit wordt ondersteunt met een aantal andere onderzoeken waarbij gezonde mensen en diabetespatienten worden onderzocht. Bij allebei de groepen werkte arganolie antioxidatief en LDL-cholesterolverlagend. Bij de onderzoeken werden de arganolie gebruikende patiënten vergeleken met een controlegroep.
Volg onze blog voor mee samenvattingen van uitgevoerde (klinische) onderzoeken.
Waarom werkt arganolie gunstig tegen hart- en vaatziekten?
Arganolie is dus volgens klinische studies bewezen gunstig te zijn tegen de hart- en vaatzieken, maar waarom is dat precies? Er zijn verschillende aannames die gedaan kunnen worden. Hart- en vaatziekten worden veelvoudig onderzocht, waardoor we een paar mogelijke verklaringen kunnen opnoemen.
Vetgehalte (triglyceridegehalte) in bloed
Het vetgehalte in het bloed wordt gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Triglyceriden (vetten) zorgen voor energie in het lichaam. Deze vetten worden getransporteerd door eiwitten (lipoproteïnen) in de bloedvaten. Een overschot aan vetten echter kunnen opstapelen in het lichaam en voor vernauwing van de bloedvaten zorgen. Naast triglyceriden, is cholesterol ook een aanwezige vet in het bloed.
Arganolie reguleert volgens de klinische onderzoeken het triglyceridegehalte in het bloed.
Cholesterol oorzaak van hart- en vaatziekten?
Volgens de heersende mening speelt cholesterol een centrale rol in hart- en vaatziekten. Cholesterol is essentieel in het lichaam en wordt gemaakt in de lever en verkregen uit het voedsel. Het zorgt ervoor dat de celwanden versterkt en gebouwd kunnen worden. Ook zorgt cholesterol voor het opbouw van bepaalde hormonen en de aanmaak van vitamine D.
LDL- cholesterol en HDL- cholesterol
LDL (lagedichtheidslipoproteine) en HDL (hogedichtheidslipoproteine) cholesterol zorgen voor de transport van cholesterol door de hele lichaam.
HDL brengt overtollig cholesterol van het lichaam weer terug naar de lever, dit wordt ook wel het “goed cholesterol” genoemd. HDL voorkomt atheromatose (opeenhopend vet in de slagaders) op verschillende manieren. Namelijk door LDL te neutraliseren (anti-oxideren), ontsteking te remmen en tot slot door overtollig LDL af te voeren naar de lever voor afbreking.
LDL brengt het cholesterol naar het lichaam vanuit de lever. Alhoewel LDL de toevoer cholesterol regelt naar het lichaam staat LDL bekend als “slecht cholesterol”. Dit komt door de risico dat LDL een mogelijk hoge concentratie levert in de aders bij consumptie van veel vetten. Dit kan zorgen voor samenklonteren van cholesterol in de bloedvaten.
Controversie in de ‘hoe minder cholesterol, hoe beter cholesterol’-hypothese.
Echter wijzen veel onderzoeken uit dat alleen hoge alleen LDL waarden niet altijd een relatie hebben met hart- en vaatziekten. Een uitgebreid onderzoek uit 2016 stelt dat LDL-cholesterol geen correlatie heeft bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. De correlatie zou misschien zelfs positief zijn.
Een suggestie volgens dit onderzoek is dat vooral ontstoken/geoxideerd LDL-cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt. Zo wijst een recent onderzoek uit dat het minder functioneren van cholesterol een probleem is en niet zo zeer de hoge aanwezigheid daarvan. In diabetes- en oudere hartpatiënten was volgens dat onderzoek vooral veel geoxideerde (ontstoken) LDL-cholesterol te vinden in normale hoeveelheden. In patiënten met een afwijking in de vetverhouding van de vetzuren van het bloed is vooral een niet goed functionerend HDL te vinden is. HDL-cholesterol kan dan minder goed cholesterol afvoeren en afbreken.
Ook een Nederlands onderzoek van de Radboud universiteit wees erop dat alleen cholesterolverlaging niet altijd de oplossing was. Het verminderen van de ontstekekingen van de vetten en cholesterol in het bloed zou volgens dit onderzoek vooral helpen tegen de hartziekten.
Cholesterol dus goed of slecht?
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat cholesterol niet altijd slecht is. De meest voorkomen reden dat cholesterol klontert in de bloedvaten is niet zozeer door de hoge concentratie cholesterol. De onstekingen van het cholesterol die voorkomen bij een ongezond leefstijl spelen vooral een rol. Hierbij kun je denken aan consumptie van vettig/ongezond voedsel, weinig bewegen en roken. Daarnaast kan verhoogd bloeddruk door stress, cafeïne en alcohol ook leiden tot hart- en vaatziekten.
Conclusie van het effect van arganolie op hart- en vaatziekten
Arganolie werkt van nature LDL-cholesterolverlagend en HDL-cholesterol verhogend, daarnaast reguleert volgens testen de arganolie het vetgehalte in bloed. Deze olie wordt daarom ook aangeraden in een dieet.
De reden dat arganolie goed werkt tegen hart- en vaatziekten de antioxidatieve van de aanwezige tocoferol (vitamine A) en de fenolen (antioxidanten). Dit effect is ook in mindere mate te vinden in olijfolie en in vele andere antioxidantrijk voedsel zoals avocado’s.
Invloed van cholesterol op hart- en vaatziekten is een groot onderwerp dat steeds vaker gediscussieerd wordt. Wil je daarom op de hoogte blijven van het effect van arganolie in cholesterol?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerst de laatste nieuwtjes.
Raadpleeg altijd ook je huisarts voor informatie en tips bij hart- en vaatziekten.
[mc4wp_form id=”115″]