Ramadanrecept 1 Marokkaanse Harirasoep
De harrirasoep is ontzettend bekend in de Marokkaanse keuken.
Deze rijke en hartverwarmende soep is een ware smaaksensatie en wordt vaak geserveerd tijdens de Ramadan.
Het is niet alleen een gerecht, maar ook een stukje cultuur en traditie in elke lepel.
Wat is Harira?
Harrira is de perfecte combinatie van groenten, peulvruchten en vlees (maar je kunt het ook vegetarisch maken) en zit boordevol smaak dankzij een unieke mix van kruiden zoals gember, kurkuma en kaneel.
Het is ideaal voor een koude dag of wanneer je behoefte hebt aan een voedzame maaltijd die je lichaam en ziel verwarmt.
Ingrediëntenlijst
Voor 4 personen:
Optioneel Vlees: 200 g lams- of runderblokjes:
1 blik kikkererwten (400 g, afgespoeld en uitgelekt) OF geweekte kikkererwten
½ kop rode linzen
1 grote ui, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
2-3 rijpe tomaten (of 400 g tomatenblokjes uit blik)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gemalen gember
1 theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
½ theelepel zwarte peper
Zout naar smaak
(Optioneel) ¼ theelepel cayennepeper voor extra pit
Verse Kruiden:
Een handvol verse koriander, grof gehakt
1 liter water of bouillon (groente- of vleesbouillon)
Sap van 1 citroen
(Optioneel) 50 g vermicelli
Stap-voor-Stap Bereidingswijze
1. Voorbereiding:
Begin met het voorbereiden van al je ingrediënten.
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, laat deze dan een nacht weken en spoel ze de volgende dag goed af.
Snijd ondertussen de ui, bleekselderij, tomaten en hak de verse kruiden grof.
2. Fruit het Vlees en de Ui:
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Voeg de fijngesneden ui toe en laat deze glazig worden.
Als je vlees gebruikt, voeg dan de lams- of runderblokjes toe en bak ze rondom lichtbruin.
3. Voeg de Groenten en Kruiden Toe:
Doe de tomaten en tomatenpuree erbij en roer goed door. Voeg vervolgens de bleekselderij, linzen en kikkererwten toe.
Strooi de gemalen gember, kurkuma, kaneel, zwarte peper, zout en (indien gewenst) cayennepeper erover.
4. Soep Laten Sudderen:
Giet het water of de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de soep met een deksel op de pan 45 minuten tot 1 uur zachtjes sudderen.
Zo krijgen de smaken de kans om goed te mengen en worden de ingrediënten heerlijk zacht.
5. Afwerking:
Voeg in de laatste 10 minuten de verse koriander en peterselie toe.
Als je voor extra vulling wilt gaan, voeg dan de vermicelli of rijst in de laatste 5-10 minuten toe zodat ze niet te papperig worden.
Maak de soep af met een flinke scheut citroensap voor die extra frisse toets.
Serveertip
Serveer je warme, dampende kom Harrira met een partje citroen en een paar extra blaadjes koriander voor de perfecte finishing touch.
Deze soep is ideaal als voorgerecht, lunch of zelfs als een lichte avondmaaltijd.
Combineer het met een stuk knapperig brood voor een complete maaltijd.
Ik hoop dat jullie net zoveel genieten van dit recept als ik!
Laat in de reacties weten hoe jouw variant van deze prachtige Marokkaanse soep is geworden.
Eet smakelijk en tot de volgende keer op mijn blog!
Geef een reactie