Alles over arganolie

arganboom aurgan

Alles over arganolie

Wat is Arganolie?

Arganolie is olie dat wordt geperst uit de noten van de arganboom (Argania Spinosa). De arganboom is zeldzaam en groeit alleen in het zuidwesten van Marokko en in Tindouf Algerije.

De olie staat bekend om vele gezondheids- en cosmetische voordelen.  Zo wordt de olie al eeuwenlang op de huid gesmeerd om huidaandoeningen te bestrijden.

De Arganbomen worden beschermd en onderhouden door de lokale bevolking. De Argania Spinosa heeft ook wel de bijnaam “womens tree”, omdat de lokale amazighvrouwen op de boerderijen werken en hiermee hun gezin onderhouden.

Women Empowerment

De arganolie-industrie bevordert de vrouwen werkgelegenheid in zuidwest- Marokko. Duizenden vrouwelijke werkers onderhouden met deze olie-industrie hun families. Ze hebben door de handel in arganolie hun zwakke positie verbeterd en zijn nu nog meer onafhankelijk.

Het analfabetisme onder de vrouwen en de kinderen is door de groeiende welvaart gedaald, waardoor het leven van de berbervrouwen erg is verbeterd. De vrouwen onderhouden daarbij ook nog eens de bomen, die erosie voorkomt en het land stabiel houdt.

Hoe gebruik je arganolie?

Arganolie kun je op verschillende manieren gebruiken, zo kun je het mengen met andere natuurlijke oliën om het effect te versterken en de opname in de huid te verbeteren.

Je kunt de olie gebruiken voor het haar, de wimpers, huid en nagels. Eén haarmasker die wij aanraden om het haar te versterken en haargroei te bevorderen is een mengsel van zwarte komijnzaadolie met arganolie.

Wil je meer manieren weten hoe je arganolie gebruikt? Lees dan onze blog over hoe je de olie gebruikt op verschillende manieren.

Hoe wordt Arganolie geproduceerd?

De argannoten worden verzameld door de boeren uit de bomen, of uit de uitscheiding van geiten. Deze noten worden dan mechanisch open gebroken, deze noten bevatten 2 tot 3 olierijke amandelvormige zaden die zorgvuldig koud geperst en verzameld worden. Deze olie is klaar om cosmetisch gebruikt te worden.

In geval van culinaire arganolie worden de zaden kort gebakken zodat de heerlijke nootachtige aroma’s vrijkomen. Deze olie is dan klaar om te gebruiken als dressing of voedingsrijk recept.

Wat zit er in de olie?

De arganolie is zeer voedingsrijk en bevat vele (essentiële) onverzadigde vetzuren waaronder: oliezuur, linolzuur, linoleenzuur en onverzadigde vetzuren zoals stearinezuur en palmitinezuur.

Daarnaast bevat de olie niet verzeepbare vetten waaronder: carotenen, tocopherolen (vitamine E), triterpeen, fenolen, sterolen en xantophilen.

Hieronder worden de bestandsdelen individueel nader toegelicht. Alhoewel de kracht van arganolie vooral zit in de samenstelling van deze ingrediënten. Zo kunnen de combinaties van deze stoffen een versterkend en ondersteunend effect hebben, zoals meestal het geval is bij natuurlijke producten.

Arganolie Aurgan voor de huid

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Arganolie?

Arganolie heeft vele goede eigenschappen, zo zijn er vele onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van arganolie:

Arganolie hair care

Bestandsdelen Arganolie

Carotenen

Carotenen zijn natuurlijke antioxidanten. Ze zijn verantwoordelijk voor de gele of oranje kleur in groenten en planten, zoals bij wortels. Carotenen worden opgeslagen in de lever en kunnen omgezet worden in Vitamine A. Ze worden daarom ook wel provitamine A genoemd. Vitamine A beschermt de huid tegen UV licht, verder wordt het haar, huid en de nagels erdoor versterkt. De vitamine bevordert het afweersysteem en is nodig bij de groei van kinderen. Natuurlijke carotenen werken mogelijk ook preventief tegen kanker.

Het is gunstiger om carotenen in te nemen in plaats van Vitamine A. Carotenen worden namelijk omgezet naar Vitamine A pas als het lichaam daar om vraagt. Hierdoor vermijd je een overschot aan Vitamine A, deze overschot kan gezondheidsrisico’s leveren.

Natuurlijke carotenen zijn gezonder dan de synthetische carotenen die onder andere gebruikt worden als kleurstof (ook wel vermeld als E160). Dit komt doordat de synthetische carotenen slechts de “transvarianten” bevatten. Dit is ruimtelijk anders en heeft dus een ander effect. Synthetisch caroteen kan volgens onderzoek zelfs nadelig zijn voor rokers en de risico op longkanker vergroten.

Arganolie is rijk aan natuurlijke carotenen, andere natuurlijke voedingsbronnen zijn avocado, tomaten en wortels.

Tocoferolen (Vitamine E)

Tocoferolen zijn vormen van vitamine E. Er zijn 4 verschillende soorten: alfa, beta, gamma en delta. Tocoferolen hebben een belangrijke rol in de primaire preventie van hartziekten en spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat natuurlijk tocoferol kanker en diabetes voorkomen. Van de 4 tocoferolen heeft gamma-tocoferol het sterkste antioxidante effect. Alfa-tocoferol staat bekend om het elastisch maken van de huid en bescherming tegen UV licht. Een goede bron van tocoferol bevat dus meerdere soorten tocoferol.

Tocoferol uit supplementen worden echter niet consistent in relatie gebracht met deze gezondheidsvoordelen. Dit kan zijn, omdat natuurlijk tocoferol voorkomt in één ruimtelijke structuur, terwijl supplementen vaak een mengsel bevatten van verschillende structuren van tocoferol. Ook dient bij inname de tocoferolsoort gemengd te zijn, voor optimale werking. In natuurlijke producten is dit het geval terwijl supplementen vaak alleen de alfa-variant van tocoferol bevat.

Arganolie is ongeveer twee keer zo rijk aan natuurlijk tocoferol dan olijfolie (600-900 mg/kg versus 320 mg/kg). De olie bestaat voor 81-90% uit gamma- 2-6% alpha en 0.1% beta-tocoferol 6-12% delta tocoferol.

Oliezuur

Oliezuur is een niet-essentieel onverzadigde vetzuur die onder ander te vinden is in natuurlijke oliën zoals olijfolie en arganolie. Het zuur wordt gelinkt aan een cholesterolverlagend effect, natuurlijke oliën met oliezuur worden daarom aangeraden in een dieet voor mensen met een hart- en vaatziekte.  Daarnaast wordt oliezuur gekoppeld aan het verlagen van het risico op diabetes en alvleesklier-, borst- en darmkanker. Arganolie bestaat voor ongeveer 45-50% uit oliezuur.

Linolzuur

Linolzuur is een essentieel omega 6 onverzadigd vetzuur, het lichaam kan deze stof niet zelf produceren. Het zuur kan omgezet worden in belangrijke bouwstenen van celwanden. Linolzuur verlaagt actief het cholesterolgehalte in het bloed. Door de verzadigde vetzuren in het dieet te vervangen met linolzuur en andere onverzadigde vetzuren kun je het risico op diabetes verlagen. Het zuur zorgt er bovendien voor dat de huid goed gehydrateerd blijft en geeft een jongere uitstraling. Arganolie is een rijke linolzuur bron met een gehalte van wel 30-35%.

Linoleenzuur

Linoleenzuur is een essentieel omega 3 vetzuur. Omega 3 vetzuren zijn essentiëler dan de omega 6 vetzuren en staan bekend om het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Linoleenzuur is ook een gunstige stof om in te nemen bij het geven van borstvoeding. Het vetzuur bevordert namelijk de groei en ontwikkeling van kinderen. Arganolie bevat echter 0.6% linolzuur. Andere voedingsbronnen die rijk zijn aan linoleenzuur zijn onder andere walnoten en chiazaad.

Stearinezuur

Stearinezuur is een verzadigd vetzuur en komt vaak voor in dierlijke vetten voor. Het is de verzadigde variant van oliezuur en het menselijk lichaam kan zelfs een deel van het zuur omzetten naar oliezuur. In het bijzonder kent stearinezuur (in tegenstelling tot andere verzadigde vetzuren) geen cholesterol verhogende effecten. In sommige onderzoeken werkt het zuur zelfs cholesterol verminderend. Arganolie bevat 5% stearinezuur.

Palmitinezuur

Palmitinezuur is een verzadigd vetzuur. Dit zuur is het meest voorkomend heeft op zichzelf een cholesterol verhogend effect. Alhoewel dit effect verminderd wordt wanneer dit in combinatie met een hoger percentage linolzuur genuttigd wordt. Bekend is dat rood vlees en zuivelproducten palmitinezuur rijk zijn, alhoewel deze producten geen tot weinig onverzadigde vetzuren bevatten. Arganolie bevat ongeveer 10-11 % palmitinezuur.

Xanthofylen

Xanthofylen zijn gele kleurstoffen in planten en vruchten. Ze hebben een antioxidatieve werking. De meest bekende werking van xanthofylen is het bescherm van het oog. De gele pigmenten in het oog bestaan dan ook uit xanthofylen. Deze stoffen helpen ook bij het voorkomen van maculadegeneratie, een ouderdomsaandoening die ervoor zorgt dat het gezichtsvermogen achteruit gaat.

Triterpeen

Triterpenen zijn natuurlijke bioactieve stoffen, deze stoffen zijn in zeer lage concentraties aanwezig in natuurlijke voedingsstoffen. Ze staan bekend om hun ontstekingsremmend en kankervoorkomend effect. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze stoffen vanwege hun hoge medicinale effecten.

De triterpenen die in arganolie aanwezig zijn zijn: butyrospermol, tirucallol, b-amyrine en in kleinere hoeveelheden lupeol, 24- methyleen cycloartanol, citrostadienol, cycloeucalenol.

Sterolen

Sterolen staan erom bekend dat deze de cholesterol inname verlagen. Voeding met sterolen worden daarom aangeraden in een cholesterolarm dieet. Een hoge inname aan sterol kan gevaarlijk zijn, waardoor aangeraden wordt om alleen sterol van natuurlijke bronnen in te nemen.

De twee meest voorkomende sterolen in arganolie zijn spinasterol. Spinasterol is volgens een recent onderzoek ook nog eens kanker remmend en werkt als antidepressiva. Schottenol bevordert het cel metabolisme en werkt ook kanker remmend. Arganolie staat bekend om de unieke combinatie van deze twee sterolen.

Fenolen

Fenolen zijn organische zuren die in de natuur voorkomen, ze komen in voedsel in zeer kleine hoeveelheden voor. Fenolen zijn vermoedelijk ontstekingsremmend en hebben een werking als antioxidant. De fenolen die in arganolie voorkomen zijn: koffiezuur, oleuropeïne, vanillezuur, tyrosol, ferulazuur, syringinezuur, catechol, resorcinol, (-)-epicatechine & (+)-catechine.

Hieronder zijn de fenolen nader toegelicht:

Koffiezuur:

Koffiezuur is een fenol met antioxidatieve werkingen, het is onder andere beschikbaar in verschillende soorten thee en koffie. Uit onderzoek is gebleken dat koffiezuur een ontstekingsremmend en kanker remmend effect heeft door onder andere vrije radicalen op te vangen.

Oleuropeine:

Oleuropeine heeft een krachtige antioxidatieve werking, uit onderzoek is gebleken dat oleuropeine het hart beschermt, ontstekings- en kanker remmend werkt en het zenuwstelsel beschermt. Ook beperkt oleuropeine schade die door Alzheimer wordt veroorzaakt.

Bovendien bevordert dit de gezondheid van de huid. De antioxidant is zo krachtig dat dit ook als in extractvorm als medicijn verkocht wordt. Als je een lage bloeddruk hebt kan oleuropeine echter gevaarlijk zijn, omdat oleuropeine de bloeddruk verlaagt. Arganolie bevat echter een natuurlijke dosis oleuropeine.

Vanillezuur:

Vanillezuur is een natuurlijke smaakstof dat gevonden kan worden in fruit en vruchten. Naast de lekkere smaak wordt vanillezuur veelal onderzocht vanwege de anti bacteriële en kanker remmende werking. Arganolie bevat een kleine hoeveelheid vanillezuur.

Tyrosol:

Tyrosol is een antioxidant die volgens verschillende onderzoeken een cholesterolverlagend effect heeft en is gunstig voor de hart en bloedvaten. Arganolie bevat een kleine hoeveelheid tyrosol.

Ferulazuur:

Ferulazuur heeft de vermogen om radicalen op te vangen en heeft een antioxidantele werking. Ferulazuur beschermt de cellen tegen UV-licht en werkt ontstekingsremmend. Arganolie bevat een kleine hoeveelheid ferulazuur

Syringinezuur:

Syringinezuur is een antioxidant die vele gezondheidsvoordelen heeft. Het zuur werkt gunstig tegen diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, zenuw- en leverbeschadiging en heeft een ontstekingsremmend vermogen. Het is beschikbaar in verschillende vruchten, zoals dadels, radijs, druiven, pompoen en in natuurlijke honing. Arganolie bevat ook syringezuur.

Resorcinol:

Resorcinol wordt synthetisch gebruikt als bacteriedodend middel, zo wordt resorcinol in zalfjes gebruikt tegen acne, psoriasis en eczeem. Het effect van natuurlijk resorcinol in voeding is zover wij het weten niet voldoende onderzocht.

(-)-epicatechine & (+)-catechine:

Epicatechine en catechine zijn enantiomeren van elkaar, dat wil zeggen dat deze stoffen een ander structuur hebben met dezelfde atomen. Ze hebben allebei antioxidatieve werkingen. Epicatechine herstelt het cortisol, een lichaamseigen hormoon die een rol speelt bij de vertering van voedsel, slaapritme en het afweersysteem. Ook zorgt epicatechine ervoor dat het lichaam niet immuun wordt voor cortisol. Catechine vermindert de kans op aderverkalking, heeft een werking tegen borstkanker en verhindert de vermenigvuldiging van bacterien.

Deze flavonoiden zijn de werkende antioxidanten in cacao en sommige theesoorten. Arganolie heeft een unieke samenstelling van epicatechine en catechine.

Arganolie kopen?

Wil je pure arganolie aanschaffen? Bij Aurgan hebben we hoogwaardige en 100% pure arganolie. Bekijk het product hier.

 • Charrouf, Z.; Guillaume, D. Ethnoeconomical, Ethnomedical, And Phytochemical Study Of Argania Spinosa (L.) Journal of Ethnopharmacology 1999, 67, 7-14.
 • Banim, P.; Luben, R.; Khaw, K.; Hart, A. Dietary Oleic Acid Is Inversely Associated With Pancreatic Cancer – Data From Food Diaries In A Cohort Study. Pancreatology 2018, 18, 655-660
 • Palomer, X.; Pizarro-Delgado, J.; Barroso, E.; Vázquez-Carrera, M. Palmitic And Oleic Acid: The Yin And Yang Of Fatty Acids In Type 2 Diabetes Mellitus. Trends in Endocrinology & Metabolism 2018, 29, 178-190.
 • https://kanker-actueel.nl/olijfolie-verdubbelt-effect-van-herceptin-bij-borstkanker-en-beschermt-tegen-recidief-van-borstkanker.html (geraadpleegd 14-11-2018)
 • Zong, G.; Liu, G.; Willett, W.; Wanders, A.; Alssema, M.; Zock, P.; Hu, F.; Sun, Q. Associations Between Linoleic Acid Intake And Incident Type 2 Diabetes Among U.S. Men And Women. Diabetes Care 2019, 42, 1406-1413.
 • https://www.healthline.com/nutrition/saturated-fat-types#section3 (geraadpleegd 14-11-2019)
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx (geraadpleegd 14-11-2019)
 • https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out71_en.pdf
 • Bjelakovic, G.; Nikolova, D.; Gluud, L.; Simonetti, R.; Gluud, C. Antioxidant Supplements For Prevention Of Mortality In Healthy Participants And Patients With Various Diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beta-caroteen.aspx (geraadpleegd 15-11-2019)
 • Nishino, H.; Tokuda, H.; Murakoshi, M.; Satomi, Y.; Masuda, M.; Onozuka, M.; Yamaguchi, S.; Takayasu, J.; Tsuruta, J.; Okuda, M. et al. Cancer Prevention By Natural Carotenoids. BioFactors 2000, 13, 89-94.
 • Järvinen, R.; Erkkilä, A. Tocopherols: Physiology And Health Effects. Encyclopedia of Food and Health 2016, 303-308
 • https://www.deonlinedrogist.nl/meer_info/Bonusan_Monografie_Vitamine_E_Voor_Uitwendig_Gebruik.pdf (geraadpleegd 15-11-2019)
 • Meneses-Sagrero, S.; Navarro-Navarro, M.; Ruiz-Bustos, E.; Del-Toro-Sánchez, C.; Jiménez-Estrada, M.; Robles-Zepeda, R. Antiproliferative Activity Of Spinasterol Isolated Of Stegnosperma Halimifolium (Benth, 1844). Saudi Pharmaceutical Journal2017, 25, 1137-1143.
 • Isolation And Characterization Of Spinasterol From Crossopterxy Febrifuga Stem Bark. Progress in Chemical and Biochemical Research 2019, 2, 68-73.
 • Khallouki, F.; Eddouks, M.; Mourad, A.; Breuer, A.; Owen, R. Ethnobotanic, Ethnopharmacologic Aspects And New Phytochemical Insights Into Moroccan Argan Fruits. International Journal of Molecular Sciences 2017, 18, 2277.
 • Arisawa, M.; Kinghorn, A.; Cordell, G.; Phoebe, C.; Farnsworth, N. Plant Anticancer Agents XXXVI. Schottenol Glucoside Frombaccharis Coridifoliaandipomopsis Aggregata. Planta Medica 1985, 51, 544-545.
 • Rajendra Prasad, N.; Karthikeyan, A.; Karthikeyan, S.; Venkata Reddy, B. Inhibitory Effect Of Caffeic Acid On Cancer Cell Proliferation By Oxidative Mechanism In Human HT-1080 Fibrosarcoma Cell Line. Molecular and Cellular Biochemistry 2010, 349, 11-19.
 • Espíndola, K.; Ferreira, R.; Narvaez, L.; Silva Rosario, A.; da Silva, A.; Silva, A.; Vieira, A.; Monteiro, M. Chemical And Pharmacological Aspects Of Caffeic Acid And Its Activity In Hepatocarcinoma. Frontiers in Oncology 2019, 9.
 • Sun, W.; Frost, B.; Liu, J. Oleuropein, Unexpected Benefits!. Oncotarget 2017, 8.
 • Calixto-Campos, C.; Carvalho, T.; Hohmann, M.; Pinho-Ribeiro, F.; Fattori, V.; Manchope, M.; Zarpelon, A.; Baracat, M.; Georgetti, S.; Casagrande, R. et al. Vanillic Acid Inhibits Inflammatory Pain By Inhibiting Neutrophil Recruitment, Oxidative Stress, Cytokine Production, And Nfκb Activation In Mice. Journal of Natural Products 2015, 78, 1799-1808.
 • Graf, E. Antioxidant Potential Of Ferulic Acid. Free Radical Biology and Medicine 1992, 13, 435-448.
 • Srinivasulu, C.; Ramgopal, M.; Ramanjaneyulu, G.; Anuradha, C.; Suresh Kumar, C. Syringic Acid (SA) ‒ A Review Of Its Occurrence, Biosynthesis, Pharmacological And Industrial Importance. Biomedicine & Pharmacotherapy 2018, 108, 547-557.
 • Ruijters, E.; Haenen, G.; Weseler, A.; Bast, A. The Cocoa Flavanol (−)-Epicatechin Protects The Cortisol Response. Pharmacological Research 2014, 79, 28-33.
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/resorcinol (geraadpleegd 14-11-2019)
 • https://resource.wur.nl/nl/show/Gezonde-stof-uit-thee-geidentificeerd-.htm epichatinine
 • Schroeter, H.; Heiss, C.; Balzer, J.; Kleinbongard, P.; Keen, C.; Hollenberg, N.; Sies, H.; Kwik-Uribe, C.; Schmitz, H.; Kelm, M. (-)-Epicatechin Mediates Beneficial Effects Of Flavanol-Rich Cocoa On Vascular Function In Humans. Proceedings of the National Academy of Sciences 2006, 103, 1024-1029.
 • Mittal, A.; Pate, M.; Wylie, R.; Tollefsbol, T.; Katiyar, S. EGCG Down-Regulates Telomerase In Human Breast Carcinoma MCF-7 Cells, Leading To Suppression Of Cell Viability And Induction Of Apoptosis. International Journal of Oncology
 • Abdel-Aal, E.; Akhtar, H.; Zaheer, K.; Ali, R. Dietary Sources Of Lutein And Zeaxanthin Carotenoids And Their Role In Eye Health. Nutrients 2013, 5, 1169-1185.
 • http://www.remedypublications.com/pharmacology-and-pharmaceutics/full-text/app-v2-id1086.php (geraadpleegd 14-11-2019)

You've just added this product to the cart: