Alles over arganolie

Wat is Arganolie?

Arganolie is olie dat wordt geperst uit de noten van de arganboom (Argania Spinosa). De arganboom is zeldzaam en groeit alleen in het zuidwesten van Marokko en in Tindouf Algerije. De olie staat bekend om vele gezondheids- en cosmetische voordelen.  Zo wordt de olie al eeuwenlang op de huid gesmeerd om huidaandoeningen te bestrijden. De Arganbomen worden beschermd en onderhouden door de lokale bevolking. De Argania Spinosa heeft ook wel de bijnaam “womens tree”, omdat de lokale amazighvrouwen op de boerderijen werken en hiermee hun gezin onderhouden.

arganboom aurgan

Hoe wordt Arganolie geproduceerd?

De argannoten worden verzameld door de boeren uit de bomen, of uit de uitscheiding van geiten. Deze noten worden dan mechanisch open gebroken, deze noten bevatten 2 tot 3 olierijke amandelvormige zaden die zorgvuldig koud geperst en verzameld worden. Deze olie is klaar om cosmetisch gebruikt te worden. In geval van culinaire arganolie worden de zaden kort gebakken zodat de heerlijke nootachtige aroma’s vrijkomen. Deze olie is dan klaar om te gebruiken als dressing of voedingsrijk recept.

Women Empowerment

De arganolie-industrie bevordert de vrouwen werkgelegenheid in zuidwest- Marokko. Duizenden vrouwelijke werkers onderhouden met deze olie-industrie hun families. Ze hebben door de handel in arganolie hun zwakke positie verbeterd en zijn nu nog meer onafhankelijk. Het analfabetisme onder de vrouwen en de kinderen is door de groeiende welvaart gedaald, waardoor het leven van de berbervrouwen erg is verbeterd. De vrouwen onderhouden daarbij ook nog eens de bomen, die erosie voorkomt en het land stabiel houdt.

Hoe gebruik je arganolie?

Arganolie kun je op verschillende manieren gebruiken, zo kun je het mengen met andere natuurlijke oliën om het effect te versterken en de opname in de huid te verbeteren. Je kunt de olie gebruiken voor het haar, de wimpers, huid en nagels. Eén haarmasker die wij aanraden om het haar te versterken en haargroei te bevorderen is een mengsel van zwarte komijnzaadolie met arganolie. Wil je meer manieren weten hoe je arganolie gebruikt? Lees dan onze blog over hoe je de olie gebruikt op verschillende manieren.

Arganolie hair care

Wat zit er in de olie?

De arganolie is zeer voedingsrijk en bevat vele (essentiële) onverzadigde vetzuren waaronder: oliezuur, linolzuur, linoleenzuur en onverzadigde vetzuren zoals stearinezuur en palmitinezuur.

Daarnaast bevat de olie niet verzeepbare vetten waaronder: carotenen, tocopherolen (vitamine E), triterpeen, fenolen, sterolen en xantophilen.

Hieronder worden de bestandsdelen individueel nader toegelicht. Alhoewel de kracht van arganolie vooral zit in de samenstelling van deze ingrediënten. Zo kunnen de combinaties van deze stoffen een versterkend en ondersteunend effect hebben, zoals meestal het geval is bij natuurlijke producten.

Arganolie Aurgan voor de huid

Bestandsdelen arganolie

De beschrijving van de ingredienten hieronder hebben betrekking op de cosmetische waarde.

Carotenen

Carotenen zijn natuurlijke antioxidanten. Ze zijn verantwoordelijk voor de gele of oranje kleur in groenten en planten, zoals bij wortels en zo ook voor de kleur van de olie.

Carotenen werken als een antioxidant en kunnen UV-beschadigingen voorkomen van de zon.

Arganolie is rijk aan natuurlijke carotenen, andere natuurlijke voedingsbronnen zijn avocado, tomaten en wortels.

Tocoferolen (Vitamine E)

Tocoferol is een ander woord voor Vitamine E. Vitamine E olie is bekend in huidverzorging.
Arganolie bevat van nature een grote hoeveelheid Vitamine E.

Tocoferol beschermt de huid bij UV-beschadigingen, herstelt littekens, (brand)wondjes en (huid)beschadigingen. Bovendien voorkomt vitamine E ontstekingen op de huid, zoals ook wordt gevormd bij acné.

Arganolie is ongeveer twee keer zo rijk aan natuurlijk tocoferol dan olijfolie (600-900 mg/kg versus 320 mg/kg). De olie bestaat voor 81-90% uit gamma- 2-6% alpha en 0.1% beta-tocoferol 6-12% delta tocoferol.

Zowel carotenen en tocoferol zorgen voor een anti-aging werking en bieden bescherming tegen huidbeschadiging.

Onverzadigde vetzuren

De onverzadigde vetzuren zorgen voor een goede structuur van de olie.
De olie wordt hierdoor snel ingenomen door de huid en kunnen de antioxidanten en vitaminen efficient leveren in de diepere huidlagen.

Bovendien zorgen de vetzuren voor een gehydrateerde huid en versterken ze de huid barrière.
Hierdoor blijft de huid gezond en levendig.

Bij haarverzorging zorgen de vetzuren voor een beschermlaag over het haar heen, waardoor deze beter beschermd is tegen fysieke beschadiging, zoals bijvoorbeeld bij het kammen of in stijl brengen van het haar.

De essentiële vetzuren zorgen bovendien voor effectieve afvoer van overtollig talg en verminderen huidpigmentatie.

Antioxidanten

Arganolie heeft een unieke en rijke samenstelling aan antioxidanten. Deze antioxidanten zijn de kracht van de natuur.
Deze antioxidanten vangen niet alleen UV-beschadigingen (en vrije radicalen) op zodat je huid minder snel verouderd, maar bestrijden beschadigingen effectief.

Enkele krachten van deze antioxidanten zijn het verminderen van acné, ontstekingen, versnellen van wondgenezing en het herstel van brandworden.

De reden dat deze antioxidanten zo effectief werken bij arganolie is door het fijne structuur, waardoor deze olie diep in de huid wordt ingetrokken om de binnenste lagen te voeden.

De talloze antioxidanten zijn hieronder specifieker beschreven onder de voedingswaarde.

De beschrijving van de ingredienten hieronder hebben betrekking op de voedingswaarde (culinair). 

Arganolie kopen?

Wil je pure arganolie aanschaffen? Bij Aurgan hebben we hoogwaardige en 100% pure arganolie. Bekijk het product hier.

  • Charrouf, Z.; Guillaume, D. Ethnoeconomical, Ethnomedical, And Phytochemical Study Of Argania Spinosa (L.) Journal of Ethnopharmacology 1999, 67, 7-14.
  • Banim, P.; Luben, R.; Khaw, K.; Hart, A. Dietary Oleic Acid Is Inversely Associated With Pancreatic Cancer – Data From Food Diaries In A Cohort Study. Pancreatology 2018, 18, 655-660
  • Palomer, X.; Pizarro-Delgado, J.; Barroso, E.; Vázquez-Carrera, M. Palmitic And Oleic Acid: The Yin And Yang Of Fatty Acids In Type 2 Diabetes Mellitus. Trends in Endocrinology & Metabolism 2018, 29, 178-190.
  • https://kanker-actueel.nl/olijfolie-verdubbelt-effect-van-herceptin-bij-borstkanker-en-beschermt-tegen-recidief-van-borstkanker.html (geraadpleegd 14-11-2018)
  • Zong, G.; Liu, G.; Willett, W.; Wanders, A.; Alssema, M.; Zock, P.; Hu, F.; Sun, Q. Associations Between Linoleic Acid Intake And Incident Type 2 Diabetes Among U.S. Men And Women. Diabetes Care 2019, 42, 1406-1413.
  • https://www.healthline.com/nutrition/saturated-fat-types#section3 (geraadpleegd 14-11-2019)
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx (geraadpleegd 14-11-2019)
  • https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out71_en.pdf
  • Bjelakovic, G.; Nikolova, D.; Gluud, L.; Simonetti, R.; Gluud, C. Antioxidant Supplements For Prevention Of Mortality In Healthy Participants And Patients With Various Diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beta-caroteen.aspx (geraadpleegd 15-11-2019)
  • Nishino, H.; Tokuda, H.; Murakoshi, M.; Satomi, Y.; Masuda, M.; Onozuka, M.; Yamaguchi, S.; Takayasu, J.; Tsuruta, J.; Okuda, M. et al. Cancer Prevention By Natural Carotenoids. BioFactors 2000, 13, 89-94.
  • Järvinen, R.; Erkkilä, A. Tocopherols: Physiology And Health Effects. Encyclopedia of Food and Health 2016, 303-308
  • https://www.deonlinedrogist.nl/meer_info/Bonusan_Monografie_Vitamine_E_Voor_Uitwendig_Gebruik.pdf (geraadpleegd 15-11-2019)
  • Meneses-Sagrero, S.; Navarro-Navarro, M.; Ruiz-Bustos, E.; Del-Toro-Sánchez, C.; Jiménez-Estrada, M.; Robles-Zepeda, R. Antiproliferative Activity Of Spinasterol Isolated Of Stegnosperma Halimifolium (Benth, 1844). Saudi Pharmaceutical Journal2017, 25, 1137-1143.
  • Isolation And Characterization Of Spinasterol From Crossopterxy Febrifuga Stem Bark. Progress in Chemical and Biochemical Research 2019, 2, 68-73.
  • Khallouki, F.; Eddouks, M.; Mourad, A.; Breuer, A.; Owen, R. Ethnobotanic, Ethnopharmacologic Aspects And New Phytochemical Insights Into Moroccan Argan Fruits. International Journal of Molecular Sciences 2017, 18, 2277.
  • Arisawa, M.; Kinghorn, A.; Cordell, G.; Phoebe, C.; Farnsworth, N. Plant Anticancer Agents XXXVI. Schottenol Glucoside Frombaccharis Coridifoliaandipomopsis Aggregata. Planta Medica 1985, 51, 544-545.
  • Rajendra Prasad, N.; Karthikeyan, A.; Karthikeyan, S.; Venkata Reddy, B. Inhibitory Effect Of Caffeic Acid On Cancer Cell Proliferation By Oxidative Mechanism In Human HT-1080 Fibrosarcoma Cell Line. Molecular and Cellular Biochemistry 2010, 349, 11-19.
  • Espíndola, K.; Ferreira, R.; Narvaez, L.; Silva Rosario, A.; da Silva, A.; Silva, A.; Vieira, A.; Monteiro, M. Chemical And Pharmacological Aspects Of Caffeic Acid And Its Activity In Hepatocarcinoma. Frontiers in Oncology 2019, 9.
  • Sun, W.; Frost, B.; Liu, J. Oleuropein, Unexpected Benefits!. Oncotarget 2017, 8.
  • Calixto-Campos, C.; Carvalho, T.; Hohmann, M.; Pinho-Ribeiro, F.; Fattori, V.; Manchope, M.; Zarpelon, A.; Baracat, M.; Georgetti, S.; Casagrande, R. et al. Vanillic Acid Inhibits Inflammatory Pain By Inhibiting Neutrophil Recruitment, Oxidative Stress, Cytokine Production, And Nfκb Activation In Mice. Journal of Natural Products 2015, 78, 1799-1808.
  • Graf, E. Antioxidant Potential Of Ferulic Acid. Free Radical Biology and Medicine 1992, 13, 435-448.
  • Srinivasulu, C.; Ramgopal, M.; Ramanjaneyulu, G.; Anuradha, C.; Suresh Kumar, C. Syringic Acid (SA) ‒ A Review Of Its Occurrence, Biosynthesis, Pharmacological And Industrial Importance. Biomedicine & Pharmacotherapy 2018, 108, 547-557.
  • Ruijters, E.; Haenen, G.; Weseler, A.; Bast, A. The Cocoa Flavanol (−)-Epicatechin Protects The Cortisol Response. Pharmacological Research 2014, 79, 28-33.
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/resorcinol (geraadpleegd 14-11-2019)
  • https://resource.wur.nl/nl/show/Gezonde-stof-uit-thee-geidentificeerd-.htm epichatinine
  • Schroeter, H.; Heiss, C.; Balzer, J.; Kleinbongard, P.; Keen, C.; Hollenberg, N.; Sies, H.; Kwik-Uribe, C.; Schmitz, H.; Kelm, M. (-)-Epicatechin Mediates Beneficial Effects Of Flavanol-Rich Cocoa On Vascular Function In Humans. Proceedings of the National Academy of Sciences 2006, 103, 1024-1029.
  • Mittal, A.; Pate, M.; Wylie, R.; Tollefsbol, T.; Katiyar, S. EGCG Down-Regulates Telomerase In Human Breast Carcinoma MCF-7 Cells, Leading To Suppression Of Cell Viability And Induction Of Apoptosis. International Journal of Oncology
  • Abdel-Aal, E.; Akhtar, H.; Zaheer, K.; Ali, R. Dietary Sources Of Lutein And Zeaxanthin Carotenoids And Their Role In Eye Health. Nutrients 2013, 5, 1169-1185.
  • http://www.remedypublications.com/pharmacology-and-pharmaceutics/full-text/app-v2-id1086.php (geraadpleegd 14-11-2019)

[mc4wp_form id=”115″]

You've just added this product to the cart:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Aanmelden nieuwsbrief